SUKALDARITZAKO ETA GASTRONOMIAKO TEKNIKARIA

ERDI MAILAKO HEZIKETA ZIKLOA.

TITULAZIO OFIZIALA.

Ondorengo informazioa Sukaldaritzako eta Gastronomiako Erdi Mailako Prestakuntza Zikloari
buruzkoa da, Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza Sailak ofizialki onartua eta Sail horrek itundua.

BETEKIZUN AKADEMIKOAK:

Araututako prestakuntza profesionala denez, beharrezkoa da ondorengo ikasketaren bat gainditua izatea:

a) Gutxienez titulu hauetako bat edukitzea:

 

1. Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako titulazioa izatea. Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako azken ebaluazioa gainditu badu (irakaskuntza aplikatuaren aukeran).

 

2. Oinarrizko Profesionalen titulazioa.

3. Batxillergoa.

4.Unibertsitateko titulua.

5. Teknikari edo goi mailako teknikari titulazioa.

 

b) Titulazio profesionaleko programa baten derrigorrezko moduluak gainditu izana.

 

c) Batxilergoko bukaera ziurtagiria izatea.

 

d) Heziketa-administrazioek baimendutako zentro publiko edo pribatuetarako ertain-mailako zikloetara sartzeko prestakuntza-ikastaro espezifikoa gainditu izana eta ikastaroaren amaieran 17 urte izatea.

 

e) Goi maila edo goi mailako prestakuntza-zikloetarako probak gainditu izana edo 25 urtetik gorakoentzako unibertsitate-proba gainditua izana.

ATZERRIKO IKASLEENTZAT:

Jatorrizko herrian Bigarren Hezkuntza egina izatea eta gure Hezkuntza Departamentuan homologatzea.

HELBURUAK

Erdi Mailako Prestakuntza Ziklo honek behar diren jakintzak ematen dizkio ikasleari, eta aldi berean, sukaldari-lanbidea baldintza egokietan garatzeko trebatzen du ikaslea, honako jarduera hauek eginez: aurretiazko prestaketa, antolaketa, kontserbatzea, amaitzea/aurkeztea eta sukaldaritza-prestaketa mota orotako zerbitzua gauzatzea sukaldeko produkzio-eremuan.

PROFESIONAL HORI HONAKO HAUEK EGITEKO GAI IZANGO DA:

1. Prestaketak egiteko.

2. Lehengaiei aplikatu behar zaizkien aurretiazko prestaketa-eta/edo birsortze-prozesuak egiteko.

3. Prestaketak apaintzeko eta/edo bukatzeko.

4. Genero edo sukaldaritza-prestaketa bakoitza ontziratzeko eta/edo kontserbatzeko prozesuak egiteko.

5. Sukaldeko produkziorako premiak ezartzeko.

6. Lehengaiak jasotzeko, biltegiratzeko eta banatzeko.

7. Lantokia prest jartzeko, lekuak, makineria, erremintak eta tresnak prestatuz.

8. Laneko eta inguruneko, higieneko eta kalitateko segurtasun-protokoloak aplikatzeko produkzio-prozesu osoan.

 

 

IRAKASKUNTZA HORIEK HONAKO HAUEK LORTZEKO BEHAR DIREN JAKINTZAK ERE BILTZEN DITUZTE:

· Lan-arriskuak prebenitzeko oinarrizko mailako jarduerak gauzatzeko.

· Elikagai-manipulatzaile txartela lortzen da, txartel hori emateko homologatuta baikaude.

IKASLEAK IKASKETAK BUKATZEN DITUENEAN, HONAKO AUKERAKETA HAU EGIN AHAL IZANGO DU:

 

1. LAN EGIN DEZAKE:

Ostalaritza-sektoreko enpresetan eta sukaldaritzaren azpisektoreko establezimenduetan, elikagaiak aurretik prestatzeko eta egiteko prozesuak, eta, hala badagokio, elikagai-zerbitzuak gauzatzen dituztenetan; elikagai gordinak aurretik prestatzen eta merkaturatzen dituzten establezimenduetan; janari prestatuetan espezializatuta dauden dendetan; elikagai-produktuak eta bestelakoak biltegiratzen, ontziratzen eta banatzen dituzten enpresetan.

 

2. IKASTEN JARRAI DEZAKE:

· Lanbide-espezializazioko ikastaroak.

· Goi-mailako zikloak lortzeko proba egiteko prestaketa.

· Erdi Mailako Lanbide Heziketako beste ziklo bat, moduluen baliozkotzeak ezartzeko aukera izanik, indarreko legediaren arabera.

· Batxilergoa modalitate guztietan.

 

3. IRTEERAK:

· Sukaldaria.

· Partidaburua.

· Janarien eta edarien produkzio eta zerbitzu-unitateen ekonomatoko langilea.

IRAUPENA

DATA

2 urte

(2.000 ordu)

2024ko Irailetik  2026ko Ekaina arte

ORDUTEGIA, ASTELEHENETIK OSTIRALERA

8:30etatik 14:00etara

eta 9:00etatik 16:00etara (praktikak jatetxean)

Honako hauek dira prestakuntza-ziklo honetako lanbide-moduluak:

1. Gastronomiaren eskaintzak.

2. Janariak aurretik prestatzea eta kontserbatzea.

3. Sukaldaritza-teknikak.

4. Pastelgintzako eta gozogintzako oinarrizko prozesuak.

5. Sukaldaritza-produktuak.

6. Postreak sukaldaritzan.

7. Segurtasuna eta higienea janarien manipulazioan.

8. Ingeles teknikoa.

9. Lanerako prestakuntza eta orientabideak.

10. Enpresa eta ekimen ekintzailea.

11. Prestakuntza lantokietan.

JANTOKIA

ARGUIÑANO ANAIAK

EUSK · CAST · ENG

KONTAKTUA

AIALA

INFORMAZIOA