SUKALDARITZAKO ETA GASTRONOMIAKO TEKNIKARIA

ERDI MAILAKO HEZIKETA ZIKLOA.

TITULAZIO OFIZIALA.

Ondorengo informazioa Sukaldaritzako eta Gastronomiako Erdi Mailako Prestakuntza Zikloari
buruzkoa da, Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza Sailak ofizialki onartua eta Sail horrek itundua.

Sukaldariaren lanbidea baldintza ezin hobeetan garatzen ikastea: mota guztietako sukaldaritza-prestaketak aldez aurretik prestatzeko, kontserbatzeko, akabera/aurkezteko eta zerbitzurako jarduerak egitea.

 

BALDINTZA AKADEMIKOAK:

El acceso a los ciclos o módulos de Grado Medio requiere el cumplimiento de al menos una de las siguientes condiciones:

 

• Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzan titulua edo goi-maila akademikoa izatea.

• Oinarrizko Lanbide Titulu baten jabe izatea (Oinarrizko Lanbide Heziketa).

• Ondorio akademikoetarako Teknikari edo Teknikari Laguntzaile titulua edo baliokidea izatea.

• Batxilergo Bateratuko eta Polibalenteko bigarren maila gainditua izatea.

• Erdi-mailako heziketa-zikloetarako sarbide-proba gainditu izana (azterketa egiten den urtean hamazazpi urte izan behar dituzu gutxienez).

• 25 urtetik gorakoentzako unibertsitatera sartzeko proba gainditu izana.

ATZERRIKO IKASLEENTZAT:

Jatorrizko herrian Bigarren Hezkuntza egina izatea eta gure Hezkuntza Departamentuan homologatzea.

HELBURUAK

Erdi Mailako Prestakuntza Ziklo honek behar diren jakintzak ematen dizkio ikasleari, eta aldi berean, sukaldari-lanbidea baldintza egokietan garatzeko trebatzen du ikaslea, honako jarduera hauek eginez: aurretiazko prestaketa, antolaketa, kontserbatzea, amaitzea/aurkeztea eta sukaldaritza-prestaketa mota orotako zerbitzua gauzatzea sukaldeko produkzio-eremuan.

PROFESIONAL HORI HONAKO HAUEK EGITEKO GAI IZANGO DA:

1. Prestaketak egiteko.

2. Lehengaiei aplikatu behar zaizkien aurretiazko prestaketa-eta/edo birsortze-prozesuak egiteko.

3. Prestaketak apaintzeko eta/edo bukatzeko.

4. Genero edo sukaldaritza-prestaketa bakoitza ontziratzeko eta/edo kontserbatzeko prozesuak egiteko.

5. Sukaldeko produkziorako premiak ezartzeko.

6. Lehengaiak jasotzeko, biltegiratzeko eta banatzeko.

7. Lantokia prest jartzeko, lekuak, makineria, erremintak eta tresnak prestatuz.

8. Laneko eta inguruneko, higieneko eta kalitateko segurtasun-protokoloak aplikatzeko produkzio-prozesu osoan.

 

 

IRAKASKUNTZA HORIEK HONAKO HAUEK LORTZEKO BEHAR DIREN JAKINTZAK ERE BILTZEN DITUZTE:

· Lan-arriskuak prebenitzeko oinarrizko mailako jarduerak gauzatzeko.

· Elikagai-manipulatzaile txartela lortzen da, txartel hori emateko homologatuta baikaude.

IKASLEAK IKASKETAK BUKATZEN DITUENEAN, HONAKO AUKERAKETA HAU EGIN AHAL IZANGO DU:

 

1. LAN EGIN DEZAKE:

Ostalaritza-sektoreko enpresetan eta sukaldaritzaren azpisektoreko establezimenduetan, elikagaiak aurretik prestatzeko eta egiteko prozesuak, eta, hala badagokio, elikagai-zerbitzuak gauzatzen dituztenetan; elikagai gordinak aurretik prestatzen eta merkaturatzen dituzten establezimenduetan; janari prestatuetan espezializatuta dauden dendetan; elikagai-produktuak eta bestelakoak biltegiratzen, ontziratzen eta banatzen dituzten enpresetan.

 

2. IKASTEN JARRAI DEZAKE:

· Lanbide-espezializazioko ikastaroak.

· Goi-mailako zikloak lortzeko proba egiteko prestaketa.

· Erdi Mailako Lanbide Heziketako beste ziklo bat, moduluen baliozkotzeak ezartzeko aukera izanik, indarreko legediaren arabera.

· Batxilergoa modalitate guztietan.

 

3. AIALAN IKASTEN JARRAITU:

· Gastronomian Masterra.

Goi-mailako graduondoko titulua.

IRTEERAK:

· Sukaldari.

· Partidaburua.

· Elikagaien eta edarien ekoizpen eta zerbitzu unitateetako biltegizaina.

IRAUPENA

DATA

2 urte

(2.000 ordu)

2025eko Irailetik  2027ko Ekaina arte

ORDUTEGIA, ASTELEHENETIK OSTIRALERA

8:30etatik 14:00etara

eta 9:00etatik 16:00etara (praktikak jatetxean)

Honako hauek dira prestakuntza-ziklo honetako lanbide-moduluak:

1. LEHENENGO IKASTAROA

• Enplegagarritasunerako ibilbide pertsonala I.

• Elikagaiak aurrez prestatzea eta kontserbatzea.

• Sukaldaritza teknikak.

• Gozogintzako oinarrizko prozesuak.

• Segurtasuna eta higienea elikagaiak manipulatzean.

• Dual orokorra: praktikak enpresetan.

 

2. BIGARREN IKASTAROA

• Jatetxeetako postreak.

• Sukaldaritza produktuak.

• Enplegagarritasunerako ibilbide pertsonala II.

• Ekoizpen-sektoreei aplikatutako digitalizazioa.

• Ekoizpen-sistemari aplikatutako jasangarritasuna.

• Proiektu Intermodularra.

• Ingeles profesionala.

• Dual orokorra: praktikak enpresetan.

PRAKTIKAK:

Praktikak Aiala Jatetxean eta derrigorrezko praktikak inguruko jatetxeetan heziketa-zikloaren bi urteetan zehar.

JANTOKIA

ARGUIÑANO ANAIAK

EUSK · CAST · ENG

KONTAKTUA

AIALA

INFORMAZIOA